RakebackAce Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Introducere in modelul chipului independent (ICM) pt SNG

In jos

Introducere in modelul chipului independent (ICM)  pt SNG Empty Introducere in modelul chipului independent (ICM) pt SNG

Mesaj  Laur90 Dum Mar 06, 2011 10:46 pm

ICM este uşor de înţeles – însă este des interpretat greşit.
Aici ne vom uita la introducere, matematica şi când să nu folosim ICM în turnee SNG.

În forma sa cea mai simplă ICM este o modalitate care reprezintă echitatea ta într-un prize pool (premiu), bazat pe dimensiunea relativă a stack-ului jucătorilor rămaşi şi distribuţia lui între aceşti jucători. La începutul unui SNG de 10 jucători cu stack egal de 1000 de chipuri şi un premiul de $100 despărţit standard în formatul de 50%/30%/20% fiecare are o echitate de $10. Diferenţele privind capabilitatea, cărţile şi blindurile nu sunt implicate – numerele pur şi simplu afirmă că stack-ul fiecărui jucător este meritat.

Când ajungem la bubble de obicei avem 4 mărimi diferite de stack şi echitatea fiecărui jucător este acum diferită. Putem afla echitatea prin calcularea şanselor de poziţionare .

Aici ICM începe să aibă o aplicarea practică. Dacă ştii echitatea ta curentă atunci poţi folosi asta pentru a lua decizii bazate pe cu câtă echitate vei câştiga sau pierde după anumite acţiuni. (de obicei a băga all-in sau a chema all-in la acest nivel). De exemplu dacă ai o echitate de 24% şi pierzi totul prin chemarea unui all-in atunci trebuie să balansezi asta cu echitatea pe care o poţi obţine dacă câştigi. Acesta este dese ori mai puţin decât ceea ce pierzi – de exemplu dacă câştigi de două ori atât echitatea ta s-ar putea mări cu 12%.

Acum în loc de judecarea asupra şanselor de câştig împotriva razelor mâinilor cu care adversarul ar fi putut presa, tu judeci riscul tău de echitate împotriva răsplătii echităţii şi apoi vezi raza mâinilor adversarilor comparat cu mâna ta. Dacă crezi că eşti 60% favorit împotriva razei adversarului tău dar rişti $24 să câştigi $12 atunci face sens să îţi arunci cărţile – echitatea riscată nu este compensată de câştigul potenţial în această situaţie.

Acesta este cheia utilizării ICM: Dacă iei situaţii cu expectativă pozitivă atunci vei câştiga de-a lungul timpului. însă dacă iei situaţii cu expectativă negativă atunci vei pierde… să explic şi cu numere să fie mai clar!

Ai o echitate de 24% şi eşti 60/40 favorit (estimat desigur) când adversarul bagă all-in înaintea ta. Dacă câştigi şi îţi dublezi chipurile atunci primeşti $12 echitate, dacă pierzi ieşi al patrulea (echitate = $0)


Introducere în modelul chipului independent (ICM) pentru SNG-uri. După 100 mâini…

Câştigi de 60 ori şi ai echitate de $36 deci 60*36 = $2160

Câştigi de 40 ori şi pierzi şi ai echitate de 0 deci 40*0 = $0

Deci la sfârşitul a 100 de încercări ai $2160/100 sau $21.6 în echitate – Jocul te costă $2.40c de fiecare dată când faci asta comparat cu aruncarea cărţilor!!! Să te întreb ceva – ROI-ul tău este peste 24%?


Introducere în modelul chipului independent (ICM) pentru SNG-uri. Cum este calculată echitatea premiilor?

Nu este nici un mister aici, fiecare jucător rămas în bubble are şansa să termine pe oricare dintre cele 4 poziţii rămase… pentru a afla echitatea de $ curentă trebuie să calculăm şansa fiecărei poziţii pentru cele 4 jucători.

Aşa se face (încerc să explic cât mai simplu): cei 4 jucători au un stack de 5000 / 2500 / 1500 / 1000. începem cu stack-ul mare, bazat pe cipuri el are o şansă de 50% să termine pe poziţia 1 şi să câştige cele $50, acesta este o echitate de $25.

Să spunem că stack-ul mare a luat primul loc şi să vedem cât % şansă au ceilalţi jucători pentru a termina pe locurile 2, 3, 4 (bazat pe % chipurilor în joc după ce excludem chipurile stack-ului mare). Deci jucătorul cu 2500 chipuri are acum 50% din chipurile rămase dar totuşi o şansă de 50% să termine pe locul 2. Repetă asta pentru fiecare loc.

Suntem pe la mijlocul exerciţiului! Acum începem din nou şi ne uităm la şansele stack-ului al doilea de a termina pe locul 1 (25%) apoi vedem şansele stack-urilor celorlalţi de a termina pe 2,3 şi 4 bazat pe stack-ul chipurilor. Repetă pentru celelalte stack-uri…

La sfârşitul exerciţiului vei cunoaşte şansele fiecărui stack de a termina în fiecare poziţie. Aşa poţi calcula echitatea lor totală ca o medie a şanselor de a termina pe fiecare poziţie şi banii câştigaţi pentru această poziţie.

Nu trebuie să calculezi asta manual, deoarece există mulţi calculatori ICM online. Adresa de mai jos este un exemplu bun:http://www.chillin411.com/icmcalc.php


Cel mai important lucru în această secţie este că prin dublarea stack-ului de chip nu se dublează de obicei şi echitatea de premiu… Recomand cititorilor care sunt noi în acest domeniu să schimbe mărimea stack-urilor în calculator şi să observe ce efect va avea mişcarea chipurilor asupra echităţii de $ a fiecărui jucător... această înţelegere este determinantă pentru pasul următor – folosirea ICM la mese!


Introducere în modelul chipului independent (ICM) pentru SNG-uri. Ce informaţii sunt necesare pentru folosirea ICM-ului în bubble?

Primul lucru care trebuie menţionat este faptul că lipsesc anumite informaţii – nu poţi lua decizii privind calculaţia de echitate a $ fără să înţelegi forţa relativă a mâinilor împotriva mărimii acestora cu care adversarii tăi ar putea să te înfrunte.

De exemplu ai o combinaţie de 10 şi eşti pus în faţa unui all in din stack-ul mare în bubble. Pe baza echităţii de $ ai nevoie de 65% împotriva combinaţiei adversarului pe care o evaluezi ca fiind orice fel de pereche, orice as, K7 la culoare + sau orice 2 cărţi de 10+... trebuie să ştii dacă ai avantajul necesar. îţi sugerăm „Pokerstove” ca fiind un punct de plecare în cazul în care nu le-ai învăţat încă.
Trebuie să estimezi acea combinaţie de cărţi pe care adversarul tău o are la dispoziţie şi cu care mizează totul (all in) sau egalează all in-ul tău. Fără acesta, cunoştinţele tale de echitate de $ nu au niciun folos. De exemplu dacă jucătorul A va egala cu 65% a mâinilor, atunci nu vei putea fura blindurile la fel de profitabil precum unul care egalează cu top 10%. Estimarea cu precizie a valorilor de mâini jucate agresiv sau de egalare în bubble constituie un component esenţial în jocul SNG profitabil.
După ce vei putea să estimezi valorile de combinaţii va trebui să ai un calculator ICM, precum Sit and Go Power Tools (numeroase alte disponibile, de exemplu „SNG Wizz”). Introduci mărimile stack-ului, mărimile blindului şi estimarea ta a valorilor de atacare/egalare, iar aceste unelte îţi vor arăta dacă atacarea sau egalarea va avea consecinţe pozitive sau negative. Aceste unelte merită achiziţionate cu un preţ de aproximativ $80.

Introducere în modelul chipului independent (ICM) pentru SNG-uri. Ce nu poate face ICM-ul

Important – ICM-ul nu face minuni. Te ajută să iei decizii bune în bubble pe baza echităţii de premiu care îţi oferă un avantaj pe termen lung – doar atât! ICM-ul nu ia în considerare blindurile cum se cuvine – de exemplu short stack-ul urmează în BB, mizează totul, iar tu eşti sigur de o echitate de 20% că va pierde... ignoră ICM-ul care îţi sugerează să egalezi stack-ul mare şi mai degrabă încearcă să-ţi echilibrezi şansele!

ICM-ul nu ia în considerare diferenţa de îndemânare a jucătorilor. Dacă eşti depăşit cu mult la o masă atunci s-ar putea să ai o şansă mai mare de câştig dacă rişti mai devreme. în cazul contrar, dacă tu eşti cel care depăşeşte concurenţa, atunci este mai bine să aştepţi puţin mai mult.

Înţelegerea ICM-ului nu te poate salva de la egalări îngrozitoare în bubble. Au fost cazuri când cineva miza cu o echitate de 23% cu J6 la culoare când matematica arăta clar că aveau nevoie de 70% împotriva combinaţiei adversarului.

Tu trebuie să-i identifici pe aceşti jucători şi să te potriveşti ca urmare. Nimic nu-i va opri pe unii să-şi arunce echitatea lor, dar şi pe a ta la jucători care sunt pe pragul de a pierde!! Fii atent în special de imaginea ta la masă. A miza totul de 2 sau 3 ori la rând şi astfel câştigând blindurile este ceva extraordinar, dar trebuie să fi conştient de faptul că a 3-a sau a 4-a oară această încercare va fi egalată cu mare probabilitate de o ţinere slabă. Să te asiguri că echitatea de $ îţi oferă avantajul necesar pentru a asuma riscul împotriva unei combinaţii mult mai lejere.
Laur90
Laur90
Membru

Mesaje : 37
Data de inscriere : 22/02/2011
Varsta : 33

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum